Datum: | Autor: Tým ERV

Divoký oceán, slunce, vítr, velkoměsta, národní parky, potápění, surfování, kultura i nulové zdanění kryptoměn. To vše a mnohem víc nabízí Portugalsko. Ať už je cíl vaší cesty na pevninu, Azory nebo Madeiru jakýkoliv, hodí se vědět, jaké tradiční pokrmy tam ochutnat.

Lodě Al rabelo na řece Douro v Portugalsku

Pestrá portugalská kuchyně

Portugalská jídla v sobě nesou středomořské, španělské, francouzské a keltské vlivy. Díky koloniím ovlivnilo Portugalsko brazilskou, africkou, čínskou i indickou kuchyni.

V jídlech se hojně používá česnek, cibule, oregano, rozmarýn, tymián, máta, majoránka, bobkový list, petržel a koriandr. Díky bývalým koloniím se ale navíc do slaných jídel přidávala a přidávají různá koření jako je chilli, bílý pepř, černý pepř, paprika, hřebíček, nové koření nebo muškátový oříšek. V dezertech často najdete skořici, vanilku, kardamom nebo anýz. Základem portugalské kuchyně je olivový olej. Používá se k vaření i dochucování syrových jídel.

Portugalské jídlo, talíře s pokrmy

Portugalský jídelníček během dne

Portugalská snídaně se často skládá z čerstvého chleba s máslem, šunkou, sýrem nebo džemem. Snídá se také sladké pečivo, cereálie s mlékem nebo jogurtem. První jídlo dne se zapíjí kávou, mlékem, čajem nebo horkou čokoládou. Espresso (nazývané bica nebo cimbalino) je oblíbený nápoj, který si dáte během snídaně nebo po obědě doma či v kavárnách po celém Portugalsku.

Pudinkové košíčky sypané skořicí (pastel de nata) se podávají ke snídani nebo jako odpolední pohoštění. Oběd se jí mezi polednem a druhou hodinou a trvá přes hodinu.

Petiscos je předkrm nebo malé jídlo podobné španělskému tapas. Mohou to být sýry, olivy, klobásky, slané koláčky nebo jiné dobroty. Večeří se kolem osmé hodiny. Oběd i večeře mají nejčastěji tři chody včetně polévky.

Portugalská jídla se skládají z masa, mořských plodů, zeleniny a luštěnin. V mnoha jídlech jsou solené tresky (bacalhau). Portugalci často konzumují k jídlu chleba. Existuje mnoho druhů tradičních čerstvých chlebů, které mohou mít různé regionální variace. Například chléb broa se peče ze směsi kukuřičné, pšeničné nebo ječmenné mouky. Portugalci mají široký výběr sýrů z kravského, ovčího a kozího mléka, nejznámější jsou sýry z oblasti Serra da Estrela a z ostrova São Jorge.

Portugalské pudinkové košíčky, pečivo

Co v Portugalsku a na Madeiře ochutnat

Polévky

Açorda (sopa alentejana) je národní jídlo, které se připravuje z rozmixovaného chleba, vajec, česneku, koriandru a olivového oleje. Tato polévka má mnoho variant podle regionů, někde se podává s krevetami nebo treskou.

Caldo verde je národní jídlo z rozmixovaných brambor, cibule a kapusty. Dochucuje se česnekem, olivovým olejem a plátky vepřové klobásy chouriço. Může se jíst horká nebo studená. Creme de marisco je krémová krevetová polévka s mořskými plody a rajčaty.

Ryby a mořské plody

Portugalsko je mořeplavecký národ s rozvinutým rybářským průmyslem. Má nejvyšší spotřebu ryb na obyvatele v Evropě a je mezi čtyřmi prvními na světě. Ryby se jí grilované, vařené, dušené, smažené, hluboce smažené, pečené nebo připravené v páře. Nejvíce se konzumují tresky (bacalhau). V Portugalsku se říká, že existuje více než 365 způsobů přípravy tresky, to je více než na každý den v roce.

Dále se jí sardinky, mořský okoun, mečoun, makrela, chobotnice, sépie, krabi, krevety, humři, langusty, korýši, škeble, slávky, ústřice,.... Jednodušší pokrmy z ryb a mořských plodů jsou často ochuceny jen panenským olivovým olejem a octem z bílého vína.

Jaké jídlo ochutnat? Caldeirada - dušené maso z různých ryb a korýšů s bramborami, rajčaty, paprikou, petrželkou, česnekem a cibulí. Regiony Coimbra a Aveiro ve středním Portugalsku jsou proslulé dušenými úhoři. Důležitou součástí jídelníčku na Madeiře a v Algarve je čerstvý tuňák, který pluje tamními vodami do Středozemního moře a zpět. Arroz de marisco je smažená rýže s plody moře, připravuje se stejně jako španělská paella. V Lisabonu jsou vyhlášenou specialitou plněné olihně.  

Portugalský talíř s plody moře

Maso a drůbež

Každodenní konzumace masa a drůbeže byla v minulosti výsadou jen vyšších vrstev obyvatel. Nejběžnějším masem v zemi je vepřové a hovězí.

Cozido à portuguesa se podobá francouzskému pot-au-feu a jí se především v zimě. Jeho složení závisí na představivosti a rozpočtu kuchaře. Rozsáhlé bohaté cozido může zahrnovat hovězí, vepřové, několik druhů uzenin, brambory, mrkev, tuřín, zelí a rýži.

V oblasti Bairrada je slavným pokrmem Leitão à Bairrada, pečené selátko. Chanfana je koza pomalu vařená na červeném víně, paprice a bílém pepři. Tripas à moda do Porto jsou dršťky s bílými fazolemi. Carne de porco à alentejana je smažené vepřové maso s škeblemi.

Alcatra je hovězí maso marinované v červeném víně, česneku a koření. Peče se v hliněném hrnci a je tradiční na ostrově Terceira na Azorech. Iscas (smažená játra) byla oblíbeným požadavkem ve starých lisabonských hospodách. Malé hovězí nebo vepřové steaky v rolce (pregos nebo bifanas) jsou oblíbené občerstvení, které se často podávají v pivních sálech s velkým džbánkem piva. V moderní době slouží jako rychlý oběd. Na Madeiře je velmi oblíbené Espetada (maso na jehle). <br/> 

Dezerty

Portugalské sladkosti měly velký dopad na vývoj západní kuchyně. Slova jako marmeláda, karamel, melasa a cukr mají portugalský původ.

Nejrozšířenějšími dezerty jsou arroz doce, rýžový pudink se skořicí, karamelové krémy flã de caramelo či pudim de ovos a různé koláče. Ochutnejte také queijada, pečivo s tvarohovou náplní a karamelem, a bolo rei, bábovku plněnou rozinkami a kandovaným ovocem.  

Portugalská restaurace

Nápoje

Nejoblíbenějším nápojem je čaj, dokonce se říká, že právě Portugalci naučili pít Angličany čaj. Konkrétně portugalská princezna Catarina de Bragança, která si po sňatku s Karlem II. Stuartem v 16. století přivezla bedny čínského čaje jako část věna.

Oblíbená je káva s mlékem i bez, silná i slabá (carioca).

V Portugalsku je rozšířené pěstování vína - bílého, růžového, červeného a mladého zeleného. Z Porta pochází slavné portské víno. Ze zbytků hroznů a dalšího ovoce se vyrábí pálenky. Z mandlí, jahod nebo medu se dělají brandy. Z portugalských piv jsou nejznámější ležáky Cristal, Cintra, Sagres a Super Bock.

Portugalské vinice nad řekou Douro

Věříme, že jste se u dnešního článku navnadili na portugalské dobroty a při vaší příští cestě je ochutnáte. Určitě si přibalte kvalitní cestovní pojištění.
Vy cestujete. My se staráme.

 

Zdroje:wikipedia.org, authenticfoodquest.com, madeiraallyear.com, blog.madeira.best

Další články

Kam ve Finsku do sauny? Kamkoliv. Saunu mají dokonce i v parlamentu.

Finsko je mrazivá země, která zasahuje až za polární kruh. Ani přesto se tam však zimy moc bát nemusíte, protože krajina tisíce jezer má na svém území přes tři miliony saun.  

finska-sauna

Hotel v jurtě, iglú nebo prosklené kapsli. Nejlepší glamping blízko i daleko

Co všechno vám přinese glamping, tj. luxusní kempování? Vanu v přírodě, komfortní jurtu či dům na stromě a zasloužený odpočinek daleko od civilizace. Přečtěte si o výhodách glampování.

glamping-safari