Severní Evropa nejsou jen polární záře, fjordy, barevné domy a rozlehlá příroda. Na sever se můžete vypravit také za lahodným jídlem. Celou skandinávskou kuchyni spojuje to, že je vydatná, aby pořádně zasytila. A v dnešním článku vám přinášíme konkrétní tipy, co dobrého můžete ochutnat ve Švédsku, Finsku, Norsku a na Islandu.

Tradiční skandinávský mandlový koláč

Švédsko

Nejsou pouze švédské stoly a masové kuličky (kottbullar) proslavené Ikeou. Můžete se těšit na různé druhy mas, mořské plody, brambory a mléčné výrobky. Oblíbeným jídlem jsou zapečené brambory s masem a cibulí. Jako rychlé občerstvení si můžete dát párek s bramborovou kaší a zeleninou „zabalený“ v chlebu (tunnbrodrulle). A pokud jste gastro dobrodruzi, tak určitě ochutnejte švédskou specialitu – fermentovaného sledě naloženého v soli (surstromming). Počítejte s tím, že odér z něj bude tak silný, že nejde vyvětrat ani za několik dní. Proto vám doporučujeme ochutnat ho s chlebem a cibulí daleko od lidí v divoké švédské přírodě. Až se nabažíte slaných jídel, lososů a kaviáru, dejte si silnou kávu, která se ve Švédsku hojně pije. A k ní si dopřejte skořicového šneka (kanellbular) nebo marcipánový dort (princesstårta). Domů z cest si můžete přivézt třeba vyhlášené švédské marmelády.

Skandinávské rustikální brambory a masové koule

Finsko

Místní kuchyně je úzce spojená s Ruskem a Švédskem, proto tu najdete podobnosti. Stejně jako ve Švédsku jsou tradičními surovinami maso, ryby, brambory, zelenina, bobuloviny, lesní ovoce a houby. K snídani jsou oblíbené kaše (puuro) s máslem, cukrem a mlékem nebo cereálie. Jako předkrm se podávají uzené nebo nakládané ryby. K obědu jsou obvyklá sytá jídla s masem (sob, los, zajíc, kachna, ryby). Stejně jako ve Švédsku se podává syrové lososí maso s koprem a citrónovou šťávou (graavilohi). Velice oblíbené jsou tu klobásy (makkara) z vepřového masa - tvoří dokonce třetinu celkové spotřeby masa ve Finsku! Objednat si můžete také keralské pirohy, ty se liší od ruských tím, že jsou kulaté a otevřené. Oblíbenou specialitou je směs ryb, vepřového masa a slaniny upečená v žitném chlebu (kalakukko). Ve Švédsku i Finsku si můžete dát sytou hrachovou polévku (hernekeitto) s hořčicí a žitným chlebem. A k odpolední kávě vás určitě potěší sladká kobliha (munkki), tekutý ovocný dezert (kiisseli) nebo bochánek s kardamomem či mandlemi (pulla).

Finský Janssonin pečené brambory s ančovičkami a smetanou

Cestovni pojisteni vyresi platbu u lekare v zahranici

Norsko

Co najdete jiného v Norsku oproti výše zmíněným ingrediencím a pokrmům? Norové milují obložené chlebíčky (smørrebrød) s máslem a masem, rybami, salátem, majonézou a dalšími dobrotami. Jedí je k snídani i k obědu, až večeři si dávají teplou. Kromě fermentovaných a sušených ryb (rakfisk, stokfisk) můžete v Norsku ochutnat specialitu lutefisk. To jsou sušené nebo nasolené ryby naložené do louhu a pak vyprané ve vodě. Touto úpravou ryba zrosolovatí a vaří se z ní rybí polévka s bramborami a zeleninou. Další oblíbenou polévkou je fiskesuppe z mléka a ryb. Norským národním jídlem je fårikål, vařené skopové maso s dušeným zelím a bramborem. Kromě této speciality si můžete dát také hustý guláš s masem a zeleninou (lapskaus) nebo sobí steak s bramborami a brusinkami (reinsdyrstek). Možná vás překvapí, že palačinky, které po Norsku uvidíte, jsou ve skutečnosti norský chleba z mouky a brambor. Jí se naslano i nasladko. A když už mluvíme o chlebech, tak jistě znáte norský knekkebrød. Pokud milujete sýry, tak určitě ochutnejte tvrdý sýr norvegia podobný goudě, kravský sýr jarlsberg, kozí sýr geitost a tradiční tvrdý norský sýr gammalost. Ke kávě, která je ve všech severských zemích velice oblíbená, si dejte kulaté vafle (krumkake), ovesné sušenky s kozím sýrem (havrekjeks), palačinky (fløtelapper) nebo dort se šlehačkou (bløtkake).

Norská Lososová polévka s mrkví

Island

Zůstáváme na severu, takže kuchyni stále vládnou mořské plody, ryby, jehněčí maso, brambory a mléčné výrobky. Na Islandu můžete ochutnat takové speciality jako humří a jehněčí polévku (kjötsúpa), velrybí maso a fermentované žraločí maso (hákarl) - pozor, platí pro něj stejné „odérové varování“ jako u švédského fermentovaného sledě. Tradiční islandskou pochoutkou je skyr, což je zakysaný mléčný výrobek. Je podobný jogurtu a jí se přírodní nebo s ovocem. Na ulicích se můžete posilnit islandským hotdogem (pylsur) s různými náplněmi. Doporučujeme vám ochutnat ten, ve kterém je vše (eina með öllu). Islandská města jsou plná kaváren, takže kvalitní kávu se zákusky najdete na vašich cestách na každém rohu. Nejoblíbenějším dezertem je na Islandu jednoznačně zmrzlina, můžete ji koupit prakticky všude.

Skandinávské bramborové palačinky s lososem

Tak co si objednat k jídlu ve Skandinávii, už víte. Kam vyrazit na výlety najdete v tomto článku o cestování po severní Evropě. Než se vydáte objednávat vydatná severská jídla, sjednejte si kvalitní cestovní pojištění. Vy cestujete. My se staráme.

Unavuje Vás poslouchat nářky na sníh, který stále nepřichází? Pokud jste lyžařskými nadšenci, pak jistě víte, že zejména z pohledu minulých lyžařských sezón se nejedná o velké překvapení.  

29. 12. 2015
Zimní radovánky

I milovníkům horkých letních dní už letos dochází nápady, kde se zchladit. A proto je nejlepší čas na plánování chladnější dovolené. Ta příští může být třeba s polární září na Islandu.

1. 8. 2018
Polární záře na Islandu