Dnes se přenesme do exotických tropů a ochutnejme Kostariku. Naložte si do košíku porci inspirace z kostarické kuchyně a pookřejte v těchto chladných dnech. 
 
Jídlo na Kostarice. Gallo Pinto, tradiční

Kostarika je exotická země v tropické Střední Americe, o které jsme nedávno psali v článku Kostarika a Nikaragua. To nejlepší ze Střední Ameriky.
Vyznačuje se karibskými a tichomořskými plážemi a ve vnitrozemí bohatou džunglí.

Nejjednodušší způsob, jak si tuto zemi rychle přiblížit domů, je naplnit si mísu tropickým ovocem.
Zkuste třeba sladké ananasy, manga a papáje. Seženete i marakuje (mučenka), gujávy a překvapivě i nejtypičtějšího zástupce kostarické kuchyně, zelený banán plantýn. Plantýn má vysoký obsah škrobu a konzumuje se jako zelenina.

Jste připraveni vyzkoušet talíř kostarické kuchyně? Nebude to tak složité.

Gallo Pinto

Gallo pinto je národní kostarické jídlo - oblíbená snídaně i univerzální příloha. Skládá se z rýže a fazolí namíchaných spolu s kořením v různém poměru podle fantazie kuchaře.

V překladu znamená něco jako „strakatý kohout“ a toto jídlo znají i v Nikaragui.  Když se ale dobře rozhlédneme, tak tento sytý pokrm najdeme v různých variacích i v jiných zemích celého světa – například na Blízkém východě.

Vonná koření ozvláštňující rýži s fazolemi dávají tomuto prostému základu jeho neskonalý šarm: koriandr, chilli a nejdůležitější kostarická omáčka Salsa Lizano. Pokud si myslíte, že jste kdy ochutnali vynikající salsu, tak hledání bude u konce, až ochutnáte tuto sladko-kyselou a mírně ostrou omáčku. Její ingredience obsahují i mrkev, květák, okurku, pepř, hořčičné semeno a kurkumu. Říká se, že bez tajemné Salsy Lizano nemá smysl cokoliv pokládat do pusy. Posoudit můžete sami, je k dostání online na Amazonu.

Kostaričané si takto kořeněné gallo pinto dávají k snídani s míchanými vajíčky, smetanou či ovocem.
V hlavním jídle lze rýži s fazolemi také objevit, ale v něm už ponesou název „casado“ a budou obklopeny barevnými hromádkami masa a zeleniny. 
 
Gallo Pinto s tortillou. Kostarika, jídlo

Casado

Casado je kostarické jídlo č. 2. V překladu znamená “manželství”, tedy lépe řečeno sňatek. Proč by se jídlo jmenovalo jako posvátný svazek rodinný? Jednoduše proto, že jeho základem je spojení různých příloh do harmonického oběda zabaleného v banánovém listu.

Manželky ho dělaly svým mužům, kteří vyráželi pracovat na pole. Pokud si ho dáte v kostarické restauraci, dostanete talíř plný místních surovin. Rýži, fazole, salát z čerstvé zeleniny, kukuřičnou tortillu, maso pečené nebo dušené v omáčce a smažený banán plantýn. 
 
Jídlo na Kostarice. Casado.

Olla de carne

Pořádný hrnec vývaru s variacemi místní zeleniny je něco, čeho se vám na cestách určitě dostane v každé zemi.

Kostarický kotlík hovězího guláše je sice podobný těm ostatním, a přece je něčím odlišný. Unikátní chuť mu dodává škrobovitý maniok (cassava, yuka, tapioca), kukuřice, tykev, čajot, zelené plantýny a kořen taro. Vydatnou polévku vám na Kostarice pravděpodobně naservírují všude, kde se ocitnete. Obsahuje vždy jen to nejčerstvější z místních potravin a připravuje se pravidelně v každé domácnosti.

U nás v Čechách si můžete hutný hovězí vývar zkusit ozvláštnit alespoň některou zeleninou z původního receptu. Přidejte dostatek koriandru, červenou papriku, chilli, batáty, plantýn a mořskou sůl. Cokoliv, co inspirace dovolí, vám vytvoří zajímavou obměnu této tradiční polévky pro zahřátí. 
 
Kostarika jídlo Olla de Carne

Kostarické chuťovky k zakousnutí – ceviche, empanadas

Chcete vyzkoušet chuťovky v kostarickém stylu? Empanadas jsou známé plněné kukuřičné kapsy a prodávají se jako „streetfood“ po celé Latinské Americe.

Yuca frita jsou hranolky smažené yuky, čili manioku. Patacones jsou smažené penízky ze zeleného banánu plantýnu.

Salát ze syrových ryb a mořských plodů Ceviche si můžete udělat i doma, pokud v obchodě najdete skutečně čerstvé ryby. Stačí je nakrájet na kousíčky, naložit do limetkové šťávy s chilli, koriandrem, cibulkou, pepřem, česnekem a kvalitním olivovým olejem.
Používají se tilápie, mořský vlk, jiné ryby nebo krevety podle toho, které jsou dostupné.

Kostarika jídlo Ceviche plantýn patacones

Pokud teď budete snít o návštěvě Kostariky ještě více než dřív, přejeme vám, ať se cestu povede brzy naplánovat. Nezapomeňte pak na odpovídající cestovní pojištění.

Pro sjednání cestovního pojištění na Kostariku nás prosím kontaktujte prostřednictvím telefonu 221 860 860 nebo emailu klient@ERVpojistovna.cz.
Vy cestujete. My se staráme.

 

 

 

Zdroje:govisitcostarica.com, mundo.cz


 

Mnoho z nás bude letos objevovat krásy naší země více než dříve. A k cestování patří neodmyslitelně také ochutnávání specialit a tradičních jídel. Připravili jsme pro vás tipy, jaké dobroty můžete na svých výletech a dovolených ochutnat.

24. 6. 2020
Gastro cestování po Česku - Český Krumlov