Letní gastro cestování po jižní Evropě – 1. díl
9. 6. 2017

Ochutnáváte na cestách zahraniční speciality? Dovolené už klepou na dveře, a proto jsme pro vás vybrali dobroty v nejoblíbenějších letních destinacích.

Statisíce Čechů letos vyrazí na dovolenou po Evropě kvůli bezpečnosti i vzdálenosti. Pokud ještě váháte, kam se vydat, můžete se inspirovat v našem stále aktuálním článku. Dnes se netradičně odkloníme od konkrétních lokalit, pláží a památek a podíváme se na zoubek tradičním středomořským dobrotám.

Pestré Chorvatsko

Vybaví se vám při vzpomínce na Chorvatsko chuť čerstvých ryb připravených na lodi? To je lákavé, ale byla by škoda zůstat v poznávání chorvatské kuchyně jen u ryb a darů moře. Bohatství této kuchyně totiž nabízí mnohem víc. Každý region má svá tradiční jídla a ingredience. Co si můžete dopřát na Istrii? Místo krevet, langust, raků, ústřic nebo humrů si příště objednejte tamní delikatesu – lanýže (tartufi). Asi víte, že je to vzácná houba, která je ceněná pro svou výjimečnou chuť. Proto se často používá jako „koření“. Servíruje se například s kozím sýrem, těstovinami nebo v omeletě s chřestem. Pokud byste si místo houby chtěli dopřát pořádný kus masa, tak vám můžeme doporučit ombolo, jemně uzený plátek vepřového připravený na žhavém uhlí. Kdyby se vám zastesklo po poctivých českých polévkách, dejte si silný zeleninový vývar maneštra. Brambory, kukuřice a fazole v něm vás zasytí na několik hodin šnorchlování. Po vodním dovádění si můžete bez výčitek dopřávat dezerty. Slavný dubrovnický pudink rožata nebo křupavé smažené kroštule potěší vaše chuťové pohárky. Dobrou chuť - dobar tek!

Bylinkové Řecko

Země olivového oleje je na pochoutky vydatná. Stejně jako v Chorvatsku i zde platí - nezůstávejte u plodů moře. A ani u gyrosu. V lesnaté a hornaté části je oblíbená zvěřina, chovají se ovce a kozy, z jejichž mléka se vyrábí výtečné sýry. Výjimečnou chuť všem jídlům dodávají bylinky. Tymián, rozmarýn, kopr, dobromysl rostou divoce na stráních. Svou řeckou gastro cestu můžete začít paletou předkrmů zvanou mezedes. Ta zahrnuje různé chuťovky jako smažené kousky chobotnic, sýry, olivy, salámy, chléb pita, salát tzatziki a další. Po předkrmech si můžete pochutnat na jehněčím se zeleninou a bramborami zabalené v listech (kleftiko), závitcích z vinných listů plněné masem a rýží (dolmades) nebo kuličkách z jehněčího masa v rajčatové omáčce (keftedes). Maso se často připravuje pro nás netradičně se skořicí nebo rozinkami. Pokud byste rádi ochutnali bezmasá jídla, vyzkoušejte plněné cuketové květy ( kolokythoanthoi). Po těchto dobrotách vám udělá dobře silná sladká káva připravená v džezvě. Pokud nesladíte, objednejte si sketo kafé. Hořká káva se výborně doplňuje s některým hodně sladkým dezertem. Galaktobureko, těsto z tenkých plátků plněné vanilkovou kaší z krupice, je ke kávě ideální. Dobrou chuť - καλή όρεξη!

Bohatá Itálie

Kdo by nechtěl hodovat tak jako Římané ve starověku? Právě na jejich mlsných jazýčcích stojí pilíře současné italské i francouzské kuchyně. Těšit se můžete na hranaté i kulaté pizzy, čtyři sta druhů těstovin a vynikající smetanové zmrzliny. U pizz vás možná překvapí, že vám je v některých bistrech nastříhají nůžkami z velkých hranatých kusů. Na pizze najdete nejčastěji sýr mozzarella, na těstovinách zase parmigiano. Itálie je slavná kromě sýrů také vynikajícími uzeninami. Vedle prosciutto ochutnejte také pancetto, italskou slaninu z bůčku s černým pepřem. Nebo guanciale, sušené vepřové maso, které je základem pro těstoviny alla Carbonara. A tím se dostáváme k hlavním jídlům. Když si objednáte tortellini, tak můžete při jídle přemýšlet, jestli je jejich tvar inspirovaný pupíkem Lucrezie Borgie nebo želvím tělem. Legend je více a odpověď možná najdete uvnitř těchto těstovin plněných nejčastěji vepřovým masem, mortadellou a sýrem parmigiano. Z mas se můžete těšit na grilované, vařené nebo dušené telecí a kuřecí maso. Ta se v italské kuchyni používají nejčastěji. Ryby Italové doplňují citronovou šťávou. A po jídle si nechte místo také na dezert. Kromě známého tiramisu nebo panna cotty si můžete vychutnat také zuccotto, nepečený chlazený dezert z piškotů, ricotty (nebo šlehačky) a likéru. Dobrou chuť - Buon appetito!

Pokud se vám už teď sbíhají sliny na některé z těchto dobrot, tak je to skvělá nápověda, kam se letos vypravit. Kromě názvů jídel se vám bude hodit také cestovní pojištění, aby za vás případné starosti vyřídil někdo jiný. Pro letní cesty se hodí cestovní pojištění K moři . Platí totiž pro cesty autem i letecky a zahrnuje v sobě i pojištění zavazadel. Doufáme, že si letošní mořské a gastronomické radovánky užijete dosyta!

 

Zdroje: gastroplus.cz, wikipedia.com, cestovani.idnes.cz, autovylet.cz

Když se řekne Tunisko, tak si většina lidí představí dovolenou na písčitých plážích, lázně hammam a městské trhy plné zboží. Tato severoafrická země ale nabízí řadu dalších míst s úplně odlišnou atmosférou. Dnes se na ně podíváme…

24. 11. 2017
Tunisko, jak ho neznáte

Máte nabitý program a dostanete se na dovolenou až průběhu září nebo října? Pokud se vaše představa o ideální dovolené nese v duchu slunění na pláži a koupání ...

21. 9. 2017
5 skvělých destinací, kde se v moři vykoupete i na podzim