Datum: | Autor:

Chcete si zacestovat během štědrovečerní večeře? Nebo se chystáte slavit letos v cizině a nevíte, co tam ochutnat? Zamávejte kaprovi, lososovi a houbovému kubovi a užijte si opulentní neworleanskou hostinu nebo dezert ve tvaru mořské příšery.

Portugalský Lampreia de Ovos

Po staletí se portugalské jeptišky věnovaly také cukrářství, aby se uživily. Šlehaly vaječné žloutky do mnoha dezertů a od 16. století využívaly také třtinový cukr dovážený z Brazílie, tehdejší největší portugalské kolonie. Lampreia de ovos je sladká replika mořské příšery z 50 vaječných žloutků a v některých regionech Portugalska je vánoční pochoutkou. Vyrábí se z cukrového sirupu, mandlí a vajec. Oči tvoří kandované ovoce a zuby se dělají z mandlí. To vše se zdobí pocukrovanými vaječnými nitěmi a polevou. Lampreia de ovos seženete v některých portugalských pekárnách ve zdobených krabicích.

Proč úhořovitá ryba s nabroušenými zuby? Ryba po stovky let sloužila jako vhodná náhrada červeného masa pro chudé a pro křesťany. Nejstarší známá portugalská kuchařka ze 16. století, obsahuje pouze jeden rybí recept - je to krvelačná mihule. Guláš z ryby a její krve je stále oblíbený po celém Portugalsku.


Lampreia de Ovos

Revéillon Dinner v New Orleans

Je štědrovečerní hostina, kterou slavili Vánoce Francouzi žijící v New Orleans v Louisianě. Po půlnoční mši na Štědrý den se vyhladovělí vrátili domů na hostinu epikurejských rozměrů. Po dni půstu se pustili do jídla, které začínalo kolem 2. hodiny ráno. Tato tradice z 19. století odvozuje svůj název od francouzského slova „probuzení“ (réveillon). Zatímco ve Francii se slavilo šneky, foie gras a krůtou plněnou kaštany, v New Orleans přizpůsobili menu tak, aby obsahovalo regionální pochoutky. Holdovali želé z hovězího a telecího vývaru, kuřecímu masu, ústřicím, zvěřině, želví polévce, suflé a grilovaným krupičkám. Pili víno, brandy, vaječný koňak a kávu. Ti, kteří měli chuť na dezert, zakončili jídlo Bûche de Noël (vánoční roládou). Přípravu jídel, hostinu a úklid mělo na starost služebnictvo, většinou zotročené.

Po zrušení otroctví v roce 1865 účastníci považovali tuto událost za méně proveditelnou a slavnosti byly nahrazeny jinými vánočními tradicemi. Až v 90. letech 20. století tuto tradici vzkřísili restauratéři z New Orleans. Šéfkuchaři v mnoha restauracích v tamější francouzské čtvrti pořádají večeře inspirované tímto menu po celý prosinec a v běžné denní hodiny.

New Orleanská vánoční večeře

Puto Bumbong z Filipín

Filipíny jsou domovem jedné z nejdelších vánočních sezón na světě - trvá od začátku září do konce prosince. Měsíce oslav jsou podporovány širokou škálou lahodných a barevných pochoutek a mezi nejoblíbenější patří Puto Bumbong, fialová sladkost z dušené rýže. Prodává se před každým katolickým kostelem během devítidenního období mší před Štědrým večerem.

Puto Bumbong tradičně získává svůj odstín z lepkavé rýže známé jako pirurutong, která je přirozeně tmavě hnědo-fialová. Příprava obvykle trvá několik dní, počínaje namáčením směsi pirurutongu a bílé lepkavé rýže do slané vody přes noc. Směs se poté rozemele (buď mlecím kamenem nebo kuchyňským robotem) a dá sušit. Pak se nalije do bambusových trubiček a vaří v páře, dokud nezíská tmavě fialovou barvu. Po vyjmutí rýže z trubiček prodejci naservírují několik válečků na banánový list, štědře je potřou máslem nebo margarínem a navrch položí směs čerstvě nastrouhaného kokosu a cukru muscovado. Strávníci jsou vyzváni, aby se okamžitě najedli, protože Puto Bumbong je svačina, která je nejlahodnější teplá.

Puto Bumbong

Dánský vánoční Risengrød

V mnoha evropských zemích jsou ve vánočních tradicích kouzelné bytosti, které jsou o něco méně laskavé než americký Santa a jeho elfové. Mnoho z těchto bytostí a skřítků se snaží krást, nebo dělat lidem jiné problémy. V dánském folklóru se objevuje skřítek nebo elf známý jako “nisse”. Ten žije ve stodolách a je obzvlášť aktivní během vánočního období. Při dobrém zacházení může být užitečný, ale při špatném chování se může pomstít krádeží malých předmětů nebo poškozením dobytka. Takže dánské rodiny nechávají porci tradičního rýžového nákypu i pro “nisse”.

Nyní se méně lidí obává o zdraví svých ovcí nebo krav, ale tradice pojídání risengrød na Štědrý večer pokračuje. Pro sladší jídlo si rodiny dají studený risengrød s vanilkou, šlehačkou, nasekanými mandlemi a teplou třešňovou omáčkou a promění je v pokrm známý jako risalamande. Tato pochoutka se často pojí se hrou: v pudinku je ukryta jedna celá mandle a všichni musí jíst, dokud ji nenajdou. Risengrød si můžete uvařit, nebo objednat v dánských restauracích.

Dánský vánoční rýžový pudink Risengrod

Karibský Black Cake

Obyvatelé západních karibských ostrovů nás učí, že nikdy není příliš brzy začít připravovat vánoční pochoutku známou jako černý dort. K výrobě tohoto dezertu totiž namáčejí sušené ovoce v rumu a třešňové pálence až rok před samotným pečením. Původní recept švestkového dezertu, který na karibské ostrovy uvedli britští kolonizátoři, si tamní obyvatelé upravili podle lokálních ingrediencí. Černý dort může být na hony vzdálený původnímu dezertu, obsahuje kombinaci třešní, rozinek, sušených švestek, rybízu a datlí. Domácí sirup z karamelu zvaný „browning“ mu dodává charakteristickou chuť. Tam, kde tradiční výrobci koláčů nechávají kousky namočeného ovoce nedotčené, je pekaři černého koláče rozdrtí na sladkou pastu. Výsledkem je nabitý hladký dort, který může být mražený nebo ne.

Některé karibské a západoindické podniky v USA prodávají černé koláče během vánočních prázdnin. A pokud ho dostanete jako dárek, jde o hluboce láskyplné gesto, protože příprava trvá měsíce a pečení přes 4 hodiny. Pokud byste si chtěli vyzkoušet přípravu černého dortu, ale nemáte doma rok staré ovoce namočené v alkoholu, nezoufejte – mnoho receptů říká, že tři dny namočené ovoce jde také použít.

Vánoční Black cake

Chcete vědět, jak se slaví Vánoce jinde? Začtěte se do našich článků Vánoce po asijsku, Vánoce na pláži nebo Výhody Vánoc v cizině.

Jaký z receptů byste rádi ochutnali? Ať se vydáte za vánočními tradicemi kamkoliv do zahraničí, mějte s sebou kromě informací o receptech také kvalitní cestovní pojištění. Vy cestujete. My se staráme.

 

Zdroje: lampreia-de-ovos-portugal, atlasobscura.com, reveillon-dinner, puto-bumbong, christmas-risengrod, black-cake-caribbean 

Štítky: Vánoce

Víte, jak reagovat, když se v přírodě potkáte s vlkem, medvědem nebo rysem? V dnešním článku vám odhalíme, jak takovou situaci zvládnout bezpečně. A také tipy, jak se jí vyhnout.

15. 9. 2021

Užijte si hipsterský Reykjavík a pak cestujte kolem pobřeží do nejkrásnějších koutů této tajemné země skřítků a víl. Co vás na cestě čeká za druhy lákadel?  

7. 4. 2021
Příroda na Islandu