Italské speciality se rozšířily do celého světa. Pizzy, pesta, sýry, stovky druhů těstovin, vína a prosciutto jsou známé, víte ale, jaká jídla ochutnat v jednotlivých italských regionech? Odhalte s námi různé italské delikatesy. Vezmeme regiony přehledně podle abecedy.

Italská pizza a saláty

Abruzzo a Molise

Hlavní roli na talíři hrají v těchto regionech těstoviny s masem a zeleninou. Nejčastěji s jehněčím, protože to jsou pastýřské oblasti. Jídla se koření rozmarýnem, šafránem a chilli papričkami (peperconcini), kterým se přezdívá malí ďáblové.

Vína Montepulciano DOCG a Trebbiano d'Abruzzo DOC jsou považována za jedny z nejlepších světových vín. Určitě tam ochutnejte pikantní bylinný likér Centerbe (“Sto bylin“). Nejznámějším pokrmem z Abruzza jsou arrosticini, grilované jehněčí špízy.

Nejslavnějším pokrmem v Molise jsou cavatelli, dlouhé ručně vyráběné těstoviny typu maccheroni podávané s masovou omáčkou, brokolicí nebo houbami.

Apulie

V Apulii se pěstuje spousta surovin - pšenice, rajčata, cukety, brokolice, papriky, brambory, špenát, lilky, květák, fenykl, cizrna, čočka, fazole - a vyrábí se sýr. Tento region je také největším producentem olivového oleje v Itálii. Moře nabízí různé ryby a plody moře, proto se jen příležitostně jí kozí a jehněčí maso.

Region je známý těstovinami typu orecchiette podávanými s rajčatovou omáčkou, bramborami, mušlemi nebo brokolicí. Oblíbené jsou také těstoviny s cherry rajčaty a rukolou. Z dezertů ochutnejte například koblihy plněné pudinkem.


Italské těstoviny orecchiette s brokolicí

Basilicata

Kuchyně je tam většinou založená na levných surovinách a zakotvená ve venkovských tradicích. Vepřové maso je nedílnou součástí tamní kuchyně, dělají se z něj klobásy, nebo se peče na rožni. Slavné sušené klobásy jsou lucanica a soppressata. Oblíbení jsou také divočáci, skopové a jehněčí maso.

Ochutnejte tamní sýry Pecorino di Filiano, Canestrato di Moliterno, Pallone di Gravina a Paddraccio. Základem kuchyně je pepř Peperone crusco, kterému se říká červené zlato z Basilicaty. Mezi tradiční pokrmy patří těstoviny pasta con i peperoni cruschi podávané se sušeným křupavým pepřem a strouhaným sýrem, dále lagane e ceci/piatto del brigante, což jsou těstoviny připravené s cizrnou a loupanými rajčaty, pak omelety s křenem a zeleninový guláš s artyčoky, bramborami, fazolemi a pancettou.

K dezertům patří taralli dolci z cukrové polevy vonící anýzem a calzoncelli, smažené pečivo plněné krémem z kaštanů a čokolády. Nejslavnějšími víny regionu jsou Aglianico del Vulture, Matera, Terre dell'Alta Val d'Agri a Grottino di Roccanova. Basilicata je také známá pro své minerální vody, které se hojně prodávají po celé Itálii.


Italské zrající sýry - peccorino, parmigiano

Kalábrie

Kalábrii ovlivnila francouzská nadvláda a španělská kuchyně i jazyk. Například dortu se říká gatò (z francouzského gateau). Jí se mořské plody a těstoviny makarónového typu s kozí, hovězí nebo vepřovou omáčkou a slanou ricottou.

Mezi nejčastější jídla patří frìttuli (připravené vařením vepřového masa, tuku a kůže), různé pikantní uzeniny (jako Nduja a Capicola), kozí maso a šneci. Meloun se jí v ovocném salátu nebo obalený v šunce.

Mezi kalábrijská vína patří například Greco di Bianco, Bivongi, Cirò, Dominici, Lamezia a Melissa. Pizza Calabrese má neapolskou strukturu s čerstvou rajčatovou omáčkou a sýrovým základem, ale je jedinečná díky své pikantní chuti.

Kampánie

Právě z Neapole se do celého světa rozšířila pizza. Ta má dnes mnoho podob a druhů. Vzhledem k tomu, že Neapol byla v 19. století hlavním městem, převzala mnoho z kulinářských tradic celého regionu a dosáhla rovnováhy mezi pokrmy na venkově (těstoviny, zelenina, sýr) a pokrmy z mořských plodů (ryby, korýši, měkkýši). Aristokratická kuchyně ovlivnila širokou škálu těstovinových a rýžových receptů, zatímco pokrmy pocházející z venkova obsahují fazole a zeleninu.

Slavná regionální vína jsou Aglianico (Taurasi), Fiano, Falanghina a Greco di Tufo. Špagety alla puttanesca se připravují z oliv, rajčat, ančoviček, kapar, chilli papriček a česneku. Tato oblast je známá také svou produkcí mozzarelly z buvolího mléka. K dezertům patří struffoli (smažené koule), pastiera a sfogliatelle na bázi ricotty a babà máčené v rumu.


Neapolská pizza s rajčaty

Emilia-Romagna

Je region známý především pro vejce a plněné těstoviny z pšeničné mouky. Podoblast Romagna je proslulá těstovinami, jako jsou cappelletti, garganelli, strozzapreti, sfoglia lorda, tortelli alla lastra a sýry jako squacquerone. Bologna a Modena jsou slavné těstovinami typu tortellini, lasagne, gramigna a tagliatelle.

Slavný balzamikový ocet se vyrábí pouze ve městech Modena a Reggio Emilia podle právně závazných tradičních postupů. Sýr Parmigiano Reggiano se vyrábí v Reggio Emilia (ale byl vynalezen v Bibbianu) a sýr Grana Padano se vyrábí v Piacenze. Piacenza je také známá některými pokrmy připravovanými z koňského a oslího masa.

Regionální dezerty jsou zuppa inglese (pudinkový dezert s piškotem a likérem Alchermes), panpepato (vánoční koláč s čokoládou, kořením a mandlemi), tenerina (máslový a čokoládový dort) a torta degli addobbi (dort z mléka a rýže).

Friuli-Venezia Giulia

Tento region zachoval ve své kuchyni historické spojení s Rakouskem-Uherskem. Města Udine a Pordenone v západní části Friuli jsou známa tradiční šunkou San Daniele del Friuli, sýrem Montasio a sýrem Frico.

Dalšími typickými pokrmy jsou pitina (masové kuličky z uzeného), zvěřina a různé druhy gnocchi a polenty. Také se jí istrijský guláš (polévka z fazolí, kysaného zelí, brambor, slaniny a náhradních žeber), vídeňské párky, guláš, čevapčiči a jablečný závin. Známá regionální vína jsou Collio Goriziano, Friuli Isonzo, Colli Orientali del Friuli a Ramandolo.

Ligurie

Ligurie je známá bylinkami, zeleninou, mořskými plody a rybami. Oblíbené jsou slané koláče, v nichž se mísí zelenina a artyčoky spolu se sýry, tvarohem a vejci. Hodně se používá cibule a olivový olej.

Kvůli nedostatku půdy vhodné pro pšenici ji nahrazují do těstovin i do polenty cizrnou. Solená treska je prominentním zdrojem bílkovin v této oblasti, tradičně se připravuje v polévce. Mnoho obyvatel Ligurie emigrovalo do Argentiny na konci 19. a počátku 20. století, což ovlivnilo tamní kuchyni. Pesto, omáčka z bazalky a dalších bylin, je ligurské.

Ligurské těstoviny

Lazio

V Laziu najdete těstoviny založené na guanciale (neuzené slanině), například těstoviny alla carbonara nebo pasta all'amatriciana. Dalším těstovinovým pokrmem v regionu je arrabbiata s pikantní rajčatovou omáčkou.

Regionální kuchyně široce využívá vnitřnosti, což má za následek pokrmy jako rigatoni na bázi vnitřností s omáčkou. Kultovní delikatesy z Lazia jsou sýr z ovčího mléka Pecorino Romano, vepřová pečeně porchetta a bílé víno Frascati.

Lombardie

Lombardská kuchyně stojí na přísadách jako je kukuřice, rýže, hovězí maso, vepřové maso, máslo a sádlo. Rýžové pokrmy jsou v této oblasti velmi oblíbené. Nejznámější verzí je rizoto alla milanese se šafránem. Díky své charakteristické žluté barvě se mu často říká rizoto giallo.

Mezi další regionální speciality patří cotoletta alla milanese (obalovaný řízek z telecího masa podobný vídeňskému řízku), cassoeula (zimní pokrm se zelím a vepřovým), Valtellina bresaola (na vzduchu sušené solené hovězí maso), těstoviny pizzoccheri, casoncelli a tortelli di zucca. Mezi sýry patří Grana Padano, Gorgonzola, Crescenza, Robiola a Taleggio. Nejslavnější dezert zřejmě znáte, je to panettone (měkký sladký chléb s rozinkami a kandovanými citrusy).

Italská masová roláda

Marche

Na pobřeží Marche se loví hojně ryby a plody moře. Ve vnitrozemí se jí víc šunky, domácí a divoká prasata. Prasata, kuřata a ryby jsou často před přípravou plněny rozmarýnem nebo fenyklovými listy a česnekem. Ascoli, nejjižnější provincie Marche, je známá pro ascolane (smažené olivy plněné několika druhy mletého masa, vejci a parmazánem).

Piemonte

Mezi Alpami a údolím Pád má tento region nejrozmanitější kuchyni italského poloostrova. Je mostem mezi italskou a francouzskou kuchyní. Má nejvyšší počet sýrů s chráněným zeměpisným statusem a vín spadajících pod DOC. Je to také region, kde byla založena asociace Slow Food i nejprestižnější škola italského vaření (UNISG).

V tamní kuchyni najdete lanýže, česnek, sezónní zeleninu, sýr a rýži. Vyrábí se tam vína z různých druhů hroznů, jemná šumivá, sladká i jemně perlivá. Ceněný sýr této oblasti je Castelmagno. Z tohoto regionu pochází pojídání syrového hovězího masa s česnekovým olejem, citronem a solí i guláš z vína s marinovaným masem Brasato al vino.

Nejtypičtějšími jídly jsou těstoviny agnolotti, rizoto paniscia, těstoviny taglierini a bicerin (horký nápoj z kávy, čokoláda a plnotučné mléko). Piemonte je jedním z italských hlavních měst pečiva a čokolády, zejména s produkty jako Nutella, gianduiotto a marron glacé, které jsou známé po celém světě.

Taglierini sépiové těstoviny v rajčatové omáčce

Sardínie

Selata a divoká prasata se tam pečou na rožni nebo vaří v dušených fazolích se zeleninou. Máta a myrta jsou nejčastěji používané bylinky.

Sardínie má mnoho speciálních druhů suchých chlebů, které vydrží déle než chleby s vysokou vlhkostí. Pečou se tam různé druhy obyčejných i nazdobených chlebů, jednoduchých nebo s bylinkami, zeleninou, česnekem a sýrem. Užijete si tam humry, krevety, chobotnice, tuňáky a sardinky

Sicílie

Sicilské jídlo má kromě italských kořenů také silné španělské, řecké a arabské vlivy. Dionýsos prý do tohoto kraje přinesl víno ze starověkého Řecka. Starověcí Římané představili honosné pokrmy na bázi hus. Byzantinci upřednostňovali sladké a kyselé příchutě a Arabové přinesli cukr, citrusy, rýži, špenát a šafrán. Normani a Hohenstaufenové měli zálibu v masových pokrmech. Španělsko přineslo čokoládu, kukuřici, krůty a rajčata.

Velká část ostrovní kuchyně podporuje používání ryb a čerstvé zeleniny. V Trapani najdete severoafrický vliv - pokrmy s kuskusem. Výjimečná je také máta při vaření, která se ve zbytku Itálie nepoužívá. Mezi tradiční speciality ze Sicílie patří arancini (forma smažených rýžových kroket plněných masem), těstoviny alla Norma, caponata, pani ca meusa a řada dezertů a sladkostí, jako jsou cannoli, granita a cassata. 

Arancini, rýžové koule

Trentino-Alto Adige

Před Tridentským koncilem v polovině 16. století byl region známý svou jednoduchostí selské kuchyně. Když se tam ale usadili preláti katolické církve, přinesli s sebou umění dobrého vaření. Později přišly i vlivy z Benátek a habsburské říše. Trentino je rájem různých druhů uzenin, polenty, jogurtů, sýrů, koláčů a sladkovodních ryb.

V podoblasti Südtirol (Alto Adige) převládají silné rakouské a slovanské vlivy. Nejznámějším produktem je tradiční šunka s příchutí jalovce, která je jako Speck Alto Adige regulována Evropskou unií. Guláš, jablečný závin, kaiserschmarrn, krapfen, rösti, spätzle a žitný chléb jsou pravidelnými pokrmy spolu s bramborami, knedlíkem, domácím kysaným zelím a sádlem. Území Bolzana je proslulé bílými víny Müller-Thurgau.

Toskánsko

Ústředním bodem toskánské kuchyně je jednoduchost. Používají se tam luštěniny, chléb, sýr, zelenina, houby a čerstvé ovoce. Dobrým příkladem typického toskánského jídla je ribollita, polévka, jejíž název doslova znamená „vařený“.

Ribollita původně vznikala ohřevem zbylého minestrone nebo zeleninové polévky z předchozího dne - existuje mnoho variací, ale mezi hlavní ingredience vždy patří zbylý chléb, fazole cannellini a levná zelenina, jako je mrkev, zelí, fazole, řepa, kapusta, cibule a olivový olej.

Bílé lanýže ze San Miniato se jí v říjnu a listopadu. Mezi známá regionální vína patří například Brunello di Montalcino, Carmignano, Chianti a Morellino di Scansano. Jako dezerty ochutnejte panforte (připravené s medem, ovocem a ořechy), ricciarelli (sušenky z mandlí s cukrem, medem a bílkem), necci (galetky z kaštanové mouky) a cavallucci (sušenky z mandlí, kandovaného ovoce, koriandru, mouky a medu).
 

Italské sušenky ricciarelli

Umbria

Mnoho umbrijských pokrmů se připravuje vařením nebo pražením s tamním olivovým olejem a bylinkami. Zeleninové pokrmy jsou oblíbené na jaře a v létě, zatímco na podzim a v zimě se jí maso z lovu a černé lanýže z Norcie.

Mezi masová jídla patří tradiční klobásy z divokých prasat, bažanti, husy, holuby, žáby a šneci. Castelluccio je známé čočkou, Spoleto a Monteleone zase špaldou. Jí se tam pstruh, okoun, lipan, úhoř a lín. Známá vína jsou Orvieto a Sagrantino di Montefalco.

Valle d'Aosta

V údolí Aosta ochutnáte polévky zahuštěné chlebem, sýrové fondue, kaštany, brambory a rýži. Polenta je základem spolu s žitným chlebem, uzenou slaninou, Motsetta (uzené kamzíčí maso) a zvěří z hor a lesů. Máslo a smetana jsou důležité v mnoha pokrmech. Mezi typické regionální produkty patří sýr Fontina, Vallée d'Aoste Lard d'Arnad a červená vína.

Italské sýry z regionu Aosta

Veneto

Benátky a mnoho okolních částí jsou známy rizotem s různými přísadami. Ryby a plody moře se přidávají v oblastech blíže k pobřeží, ve vnitrozemí spíše dýně, chřest a žabí stehýnka. Polenta z jemně mleté ​​kukuřičné mouky je tradiční venkovské jídlo typické pro Benátsko a většinu severní Itálie. Podává se se sýry, rybami nebo masem, vařená či zapékaná. V některých oblastech se potkáte s polentou biancou z bílé kukuřice.

Benátky jsou známé těžkými jídly s exotickým kořením a omáčkami, rybím masem a marinovanými ančovičkami. Nejslavnější sýry jsou Piave a Asiago. Věhlasný je také bílý chřest z Bassano del Grappa.

Asi nejoblíbenějším pokrmem Benátek je fegato alla veneziana, jemně nakrájená telecí játra dušená s cibulí. Nejslavnější dezerty jsou tiramisu, nugát a máslové sušenky baicoli. Mezi nejznámější benátská vína patří vína Bardolino, Prosecco, Soave, Amarone a Valpolicella DOC.
 
Pokud vás láká stručnější gastro cestování po různých zemích jižní Evropy, sepsali jsme vám je do prvního a druhého dílu.

Tušíte už, které části Itálie vás lákají ke gastro cestování nejvíce? Před cestou myslete kromě lákavého menu také na kvalitní cestovní pojištění

Sjednat cestovní pojištění

 


Zdroje:en.wikipedia.org, edition.cnn.com, sitalemvkuchyni.cz, delish.com

Exotické ráje Kostarika a Nikaragua leží ve Střední Americe. Omývá je teplé Karibské moře a ze všech stran je lemují písečné pláže.

9. 12. 2020
Kostarika a Nikaragua. To nejlepší ze Střední Ameriky

Uvidíte zachovalé středověké vesnice, malebné vinařské oblasti, pobřeží Biskajského zálivu a mnoho dalšího.

14. 4. 2021
Pobřeží severního Španělska